vrijdag 28 oktober 2011

Bureau Jeugdzorg wist van kindermisbruik

Bureau Jeugdzorg wist van kindermisbruik in Langenboom

Laatst gewijzigd: vrijdag 28 oktober 2011 - 11:47 | Auteur: Tom Kooken
 
De pleegouders werden veroordeeld. (Foto: ANP) 

De pleegouders werden veroordeeld. (Foto: ANP)
LANGENBOOM - Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant was jarenlang op de hoogte van mishandeling en seksueel misbruik bij kinderen van een pleeggezin in Langenboom. Dat blijkt onderzoek van Zembla. Het echtpaar werd in 2010 aangehouden en in april 2011 veroordeeld.

Vanaf 2002 meldden schoolartsen, vrijwilligers en zelfs slachtoffers keer op keer misstanden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in Noord-Brabant. Pas in 2004 vormden de meldingen voor Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant aanleiding om hun kinderen bij de pleegouders weg te halen. Maar in 2008 werd door dezelfde organisatie willens en wetens weer een zesjarig jongetje bij dit pleeggezin geplaatst, zo blijkt uit de gegevens van Zembla.

Veroordeling

In ruim tien jaar vingen de pleegouders 77 pleegkinderen op. In het vonnis staat dat ze over geen enkele pedagogische opleiding beschikken. De pleegmoeder is zwakbegaafd. In april dit jaar werden de ouders veroordeeld. De 64-jarige pleegvader van de Stichting Kind in Langenboom, Frans M. kreeg vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan negen voorwaardelijk, voor ontucht met minderjarigen. De vrouw kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd voor het mishandelen van drie pleegkinderen. Ze kreeg ook een gevangenisstraf van 215 dagen, waarvan 80 voorwaardelijk. De eigenaren van stichting kind bleven ondanks de opgelegde straf, op vrije voeten.

Onbegrip

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant liet ook na om andere jeugdzorgorganisaties, die ook hun kinderen bij de pleegouders hadden geplaatst, te waarschuwen. Jeugdinstellingen uit het hele land plaatsten na 2004 onwetend nog tientallen kinderen bij de pleegouders in Langenboom. De heer Meuwissen, directeur van Bureau Jeugdzorg Rotterdam, is boos op zijn collega's in Brabant: "Als ik dat had geweten dan hadden we onze kinderen absoluut niet daar geplaatst."

Kinderen weggehaald

Pas in 2009 werden alle kinderen bij het pleeggezin weggehaald nadat twee stagiaires en een schoolarts Inspectie Jeugdzorg inschakelden. Opmerkelijk is dat Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant tot nu toe niet ter verantwoording is geroepen. "Als die signalen bij het Openbaar Ministerie terechtkomen dan zou dat reden kunnen zijn om dat uit te zoeken," stelt mevrouw Samson in Zembla.

Centraal punt voor organisaties

Volgens mevrouw Samson, voorzitter van de commissie-Samson, zijn er "enorm veel instellingen die zich ermee bemoeien. Er zit geen centrale regie op en er wordt te weinig gecommuniceerd". Hierdoor werden kwetsbare kinderen jarenlang slachtoffer van misbruik en mishandeling. De commissie-Samson doet onderzoek naar seksueel misbruik bij kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen, of bij pleeggezinnen geplaatst zijn. Samson pleit in de uitzending van Zembla voor één centraal punt dat alle betrokken organisaties op de hoogte moet brengen van misstanden bij een pleeggezin of instelling. "Het moet ergens terecht komen bij een organisatie die ook feitelijk iets kan doen. Die ook bijvoorbeeld kunnen zeggen: we plaatsen daar niet meer", aldus mevrouw Samson.

De uitzending van Zembla is vrijdagavond om 21.20 uur te zien op Nederland 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten