vrijdag 18 mei 2012

Stelselmatige mishandeling in pleegzorghuis Nieuwleusen

Update 22 november 2012

Excuses voor leed kinderen instelling De Loot

donderdag 22 november 2012

NIEUWLEUSEN (ANP) - Kinderen die in pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen mishandeld zijn, hebben excuses gekregen voor dat leed. Peter Kouwenberg, de voorzitter van het college van bestuur van van jeugdzorginstelling William Schrikker Groep (WSG), heeft er sorry voor gezegd. Een woordvoerder van de WSG heeft berichtgeving van die strekking in De Stentor bevestigd.

WSG plaatste kinderen in De Loot, dat geen onderdeel van de instelling zelf is. Volgens ex-pupillen en hun ouders werden kinderen geregeld geslagen met een mattenklopper. Ook moesten zij voor straf buiten in de kou gaan staan en werden zij vastgebonden op een stoel. Een aantal ouders van kinderen deed eerder ook aangifte van mishandelingen die zich zouden hebben afgespeeld tussen 1984 en 2010

Uit een onderzoek dat WSG zelf deed, blijkt dat de organisatie op veel fronten heeft gefaald. WSG deed te weinig om het te voorkomen en negeerde zelfs signalen van kindermishande­ling.







De William Schrikker Groep (WSG) is een intern onderzoek begonnen naar aantijgingen van kindermishandeling in een pleegzorghuis van de instelling in Nieuwleusen (Overijssel). Dat heeft een woordvoerder vrijdag bekendgemaakt.

Hij zei dat naar aanleiding van berichtgeving in De Stentor. De krant schrijft dat drie mensen aangifte hebben gedaan van stelselmatige mishandeling in 'gezinshuis' De Loot. De geestelijke en lichamelijke mishandelingen zouden hebben plaatsgevonden tussen 1984 en 2010.

Kinderen zouden volgens de verklaringen onder meer met stokken en mattenkloppers zijn geslagen. Ook moesten ze voor straf in de kou op de gang slapen en zijn er signalen van seksueel misbruik, aldus de Stentor.




De William Schrikker Groep zegt alle dossier van de afgelopen 28 jaar te bekijken. De instelling is afgelopen dinsdag op de hoogte gebracht dat aangifte zou worden gedaan. Woordvoerder Ad Veen noemt de aantijgingen 'heel serieus'.

De William Schrikker Groep is een landelijke opererende instelling voor onder meer jeugdbescherming en pleegzorg.

De Stentor: 'Stelselmatige mishandeling in pleegzorghuis Nieuwleusen'

18 mei 2012
 



Jeugdzorginstelling William Schrikker Groep doet onderzoek naar mogelijk jarenlange mishandeling van kinderen in een pleegzorghuis in Nieuwleusen. Kinderen zouden onder meer met stokken en mattenkloppers zijn geslagen en geschopt. Dat schrijft de Stentor.

Drie mensen hebben aangifte gedaan tegen onder andere een vrouw die van 1984 tot 2010 als pleegmoeder optrad in opvanghuis De loot in Nieuwleusen. De William Schrikker Groep plaatste er pleegkinderen en was verantwoordelijk voor het toezicht.

Pleegzorghuis De Loot valt onder de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in Punthorst. De aangiften worden ondersteund door verklaringen van oud-bewoners (kinderen en volwassenen), getuigen en documenten, zo schrijft De Stentor verder. Diverse toezichthouders, zoals de Inspectie voor de volksgezondheid en de William Schrikker Groep zouden voldoende signalen hebben gekregen, maar grepen niet in. Inmiddels heeft de William Schrikker Groep een intern onderzoek ingesteld. Dinsdag komt de jeugdzorginstelling met haar eerste bevindingen naar buiten. Tot die tijd geeft de William Schokker Groep geen commentaar. Wel zegt ze de zaak uiterst serieus te nemen.

{Een intern onderzoek. Uitstekend! Want het wordt bij dit soort organisaties hoog tijd voor zelfreflectie. En zodra dat onderzoek afgelopen is, onmiddelijk een extern onderzoek door onafhankelijke experts. Zo kan worden vastgesteld op hoeveel onderdelen het interne onderzoek, een 'afdek-onderzoek' was. En dit geldt natuurlijk ook voor het onderzoek van Jeugdzorg naar de moord van een moeder op haar kind, in een gezin dat al onder Jeugdzorg liep, van enkele weken terug. Eerst jezelf onderzoeken, heel goed. En daarna een controle-onderzoek, want de slachtoffers hebben recht op een objectieve speurtocht naar de waarheid}

Update juli 2014 

Nieuwleusen - Een voormalig pleegmoeder van christelijk pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen is dinsdag veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank in Zwolle achtte de 73-jarige vrouw schuldig aan de jarenlange mishandeling van drie kleine kinderen die ze onder haar hoede had.
De kinderen werden tussen eind 2007 en eind 2010 met regelmaat geslagen door de Nieuwleusense, al dan niet met een kleerhanger.

Volgens een van de kinderen, een jongetje dat tussen de zes en negen jaar oud was tijdens de mishandelingen, was hij dagelijks de klos. Zelf vertelde de vrouw bij de politie dat ze wel eens een corrigerende tik uitdeelde, maar de rechtbank vond die omschrijving veel te mild.

Hoewel er nog veel meer beschuldigingen naar de vrouw toe zijn geuit –zo zou ze kinderen onder de koude of hete douche hebben gezet en in hun onderbroek in de sneeuw hebben laten staan - stond ze daar niet voor terecht en deed de rechtbank daar ook geen uitspraak over.

Ook met aangiftes van mishandeling van andere kinderen die aan de vrouw waren toevertrouwd werd niets gedaan, omdat die zaken inmiddels verjaard zijn.

De vrouw werkte van begin jaren tachtig tot en met 2010 bij De Loot.
De rechtbank hield in haar strafmaat onder meer rekening met de broze gezondheid van de vrouw. Desondanks vonden de rechters dat een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats was als signaal dat de vrouw een ernstig misdrijf heeft begaan. Een werkstraf was dan ook geen optie geweest. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van negen maanden geëist.

5 opmerkingen:

  1. Ik heb in Het Poortje gezeten in Groningen,
    42 jaar geleden.

    Ik ben mishandeld en geslagen en ook met stoken geslagen.

    Ik zat daar onschuldig in een jeugdgevangenis
    waaar ik niet thuis hoorde hebben ze mij daar maar opgesloten.

    Kijk ook even naar instanties en jeugdgevangenisen en jeugdinstelingen. Ik heb jaren trauma's er van overgehouden.

    Ze zeggen dat het is verjaard als je er werk van wil maken.
    Ze moeten deze gasten ook maar in een cel stoppen met een potje.

    freek - 18-05-2012 | 08:15

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn reactie, die ik naar De Stentor stuurde:

    Verbaast me niets...'kind groeit op in een veilige omgeving'... BJZ/ WSJ enz enz..' Zo staat het op papier de praktijk is ff anders in de 'jeugdzorg'.
    Ik geef een paar voorbeelden: 'Lijfstraffen mag, het zijn toch maar zwak begaafde kinderen' (letterlijk citaat van gezinsvoogd WSJ over kind in St. Anna in Heel dat bont en blauw geslagen werd...2010)
    - Zie het formulier dat ouders in veel instellingen MOETEN ondertekenen waarbij ouders verklaren akkoord te gaan met 'vlinderen' (armen op de rug boeien als bij een misdadiger) en (naakt) opsluiten in isoleercellen.
    - Zie de zaken 'Jolande Venema' in 1988 en 'Brandon' 2010
    - Zie wat er gebeurde in Cummujon / Almelo (vorige week in het nieuws)
    - Afgelopen week (14-5-2012) deed ik zelf een aangifte over het geweld tegen een meisje van12 + ongepast seksueel gedrag van groepsleiding + seks tussen kinderen in een jeugdzorginstelling in Limburg.

    Ik heb het nog niet gehad over de psychische foltering van kinderen door de sociale uitsluiting en afsluiting van familie, vrienden en een normaal sociaal leven door 'jeugdzorg'!

    O ja: en om ouders 'stil' te krijgen: gewoon de ouders buitensluiten en chanteren met:'als u iets naar buiten brengt, krijgt u uw kind nooit meer te zien' of wordt het spaarzame contact ook nog verminderd. Kinderen verbieden om zelf een advocaat te hebben en ook kinderen onder druk zetten door NIETS te vertellen hoe het toegaat... op straffe van geen contact met ouders...
    Zie verder www.jeugdzorgbeleid.nl dan wel http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/

    Drs. N.J.M.Mul (ouder-ondersteuner in Jz-Kb zaken / N.J.M.Mul@gmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben werkzaam op school als docent.
    Op onze school zitten redelijk wat leerlingen die geplaatst zijn in een jeugdinstelling bij ons in de buurt.
    Regelmatig komt het voor dat deze leerlingen op school komen zonder brood of zelfs geen ontbijt hebben gehad ‘s morgens.
    Na het 2e lesuur beginnen zij te geeuwen, worden beroerd, sloom en verdwijnt hun aandacht.
    Regelmatig heb ik deze pubers (13-17 jaar) van brood, melk of soep voorzien.

    Op mijn vraag waarom zij niet ontbeten hadden of geen brood mee hadden genomen krijg je bijvoorbeeld deze antwoorden:
    -Ik merkte dat ik ongesteld was en moest mij verschonen, daardoor kwam ik te laat aan tafel en mocht ik niet meer eten of iets klaarmaken in de keuken”……..
    -Er was geen brood genoeg meer…..
    -Ik had een grote mond en mocht daarom niet eten…….
    -Ik had gemopperd omdat er geen kaas meer was en dat vind ik zo lekker, toen mocht ik niets meer pakken…..
    -Ik mocht maar 2 sneetjes brood eten en daar was ik het niet mee eens……….
    -Ik zat in de separeer en ze waren mij vergeten…………
    -Ik had gisterenavond stiekem een sigaretje gerookt buiten…………….

    Als ik navraag doe bij de groepsleiding (doorverbinden, doorverbinden, doorverbinden)krijg je uiteindelijk het antwoord: “Dat zijn uw zaken niet!”

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vanavond, bij hart van NL, SBS6: woordvoerder vd stichting zegt dat de pleegmoeder als reeactie op de 28 jaar durende kindermishandeling heeft toegegeven "dat ze fouten heeft gemaakt." Woordvoerder geeft iets aan van dat "elke ouder fouten maakt".

    Schande. Zelfs nu bagatelliseert de stichting haar grove schandalen.
    Een extern onderzoek moet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 'Familie eist uitleg' - Drie mensen hebben aangifte gedaan vanstelselmatige en jarenlange kindermishandeling in pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen. De mishandelingen zouden zijn gepleegd in de periode van 1984 tot 2010. De aanklacht is gericht tegen de vrouw die jarenlang als pleegmoeder optrad, de zwaar christelijke gemeenschap DeTerebint in Punthorst (gemeente Staphorst), waaronder De Loot valt, en de Willem Schrikker Groep, die de pleegkinderen in het huis plaatsteen verantwoordelijk was voor het toezicht. De aangiften worden ondersteund door verklaringen van oud-bewoners(kinderen en volwassenen), getuigen en documenten. Diverse toezichthouders, zoals de Inspectie voor de volksgezondheid en de Willem Schrikker Groep zouden voldoende signalen hebben gekregen, maar grepen niet in.
    De Willem Schrikker Groep heeft de mishandelingen onder druk van familieleden van de kinderen zelf ook gemeld bij de politie en doet nu intern onderzoek, om te achterhalen wat er is misgegaan. "We willen onder meer weten of er signalen zijn geweest en wat daar dan mee is gebeurd", reageert woordvoerder Ad Veen. Volgens de verklaringen gaat het om zowel lichamelijke als geestelijke mishandeling: kinderen werden met stokken en mattenkloppers geslagen,geschopt, aan de haren getrokken, moesten voor straf in de kou op degang slapen, buiten in de kou staan, werden onder de koude douche gezet, vastgebonden aan stoelen en daarnaast - soms publiekelijk als afschrikwekkend voorbeeld - vernederd en getreiterd. Daarnaast zijn er serieuze signalen van seksueel misbruik. Een moeder en een grootvader van kinderen in De Loot hebben onafhankelijk van elkaar alarm geslagen en aangifte gedaan; zij eisen diepgaand onderzoek. Ook een hulpverleenster heeft aangifte gedaan."Wat daar is gebeurd, mag niet en kan niet ", vindt de moeder. Ze wil dat de onderste steen boven komt in het belang van de kinderen. "De slachtoffers kunnen pas aan het verwerkingsproces beginnen als ze geloofd worden."

    De grootvader vindt het onbegrijpelijk dat 'het onder de ogen van jeugdbeschermingsorganisaties heeft kunnen gebeuren'. Het echtpaar dat sinds juli 2010 De Loot beheert, wil geen commentaar geven. Hen treft volgens de mensen die aangifte deden geen enkele blaam. Sterker nog, volgens de moeder en de grootvader is het juistaan hun komst te danken dat de kinderen gingen praten over het jarenlange geweld in het huis.

    BeantwoordenVerwijderen