zaterdag 4 augustus 2012

Miljarden verspild bij 'hulp' probleemgezinnen

http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/28/binnenland/miljardenverspilling-bij-hulp-aan-probleemgezinnen.xml


Er wordt jaarlijks 10 miljard euro besteed aan de hulpverlening aan gezinnen met meerdere problemen, maar een kwart daarvan is verspilling. Gezinnen zijn met minder hulpverlening beter af.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarvan een concept in handen is van RTL Nieuws.

Helft van de gezinnen kan met de helft minder hulp

De onderzoekers hebben 250 van de 100.000 zogenaamde multiprobleemgezinnen in Nederland doorgelicht. Uit een berekening blijkt dat de hulpverlening gemiddeld 104.000 euro per jaar per gezin kost. De onderzoekers constateren dat de helft van de gezinnen met de helft minder hulpverleningsinstanties kan.

'Besparing van miljarden'

"Met 100.000 multiprobleemgezinnen, die allemaal ruim een ton per jaar kosten, kom je in totaal op 10 miljard euro per jaar", zegt Peter Cuyvers die het onderzoek leidt in opdracht van het ministerie, "Als je daar de helft van de helft van kunt besparen, dan kun je zelf de rekensom maken. Dat zijn miljarden euro's. Miljarden, absoluut."

Tegenwerking en papierwerk voor gezinnen

Vanwege schulden, psychische stoornissen, verslavingen, opvoedingsproblemen zijn bij deze gezinnen veel instanties tegelijk betrokken. Het gaat dan om bijvoorbeeld thuiszorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Volgens de onderzoekers werken zij elkaar tegen en zadelen ze de gezinnen met veel papierwerk op.

"Die verspilling zit ten eerste in de bureaucratie", zegt Cuyvers, "Het kost al eenderde van het budget, vóórdat de middelen via indicaties zijn toegewezen. Daarna is er gebrek aan samenwerking. Ik hoef u niet te vertellen dat het meer geld kost als 15 hulpverleners hun eigen ding doen, dan dat één iemand dat samen organiseert."

De wanhoop nabij

Volgens de onderzoekers zijn de gezinnen beter af met minder hulpverlening. Dat weet ook René de Jong uit Mijdrecht. Zijn gezin kreeg in 3 jaar tijd met 17 instanties te maken. "Het is vreselijk. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en je komt geen stap verder." Uit wanhoop over de hele situatie probeert hij twee keer een einde aan zijn leven te maken.

'Regels uit Den Haag werken ons tegen'

De gemeente De Ronde Venen, waar Mijdrecht onder valt, zegt dat ze nu nog niets kan doen. Wethouder Erika Spil: "Ik ga er vanuit dat iedereen het met de beste bedoelingen doet. Alleen de regelgeving op dit moment werkt elkaar tegen. En de regels komen uit Den Haag."

De gemeente wil over twee jaar een soort sociale huisarts aanstellen. Die moet dan per gezin één plan maken om de hulpverlening beter te coördineren. Maar voor het zover is moet het kabinet beslissen of de gemeente deze bevoegdheid krijgt.

Het ministerie laat weten aan een stelselwijziging te werken waarbij gemeenten voortaan een regierol krijgen.



              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse







Geen opmerkingen:

Een reactie posten